Turglede og erfaringsprat


 

Fra jeg var veldig liten tok pappa med meg og søsteren min på tur. Å sove i telt, lavvo og under åpen himmel har vært like naturlig for oss som å ligge i sengen på hytta, og vi har blitt tvunget med på ski selv de dagene vi virkelig ikke ville. I dag er jeg overlykkelig for akkurat det. Nå har jeg blitt 25 år, og kan se tilbake på alle de turene som en fantastisk kunnskap å ha i ryggsekken.

Friluftslivet har altså alltid vært en del av meg, men fra jeg var 13 til 23 lå alt dette i dvale. Slutten av tenårene og starten av tyveårene var mildt sagt turbulente og jeg tok mange dumme valg. Som å begynne å røyke for eksempel, og drikke meg full når ting ikke gikk så bra. Så, i 2014 da jeg var 23, sluttet jeg å røyke. Da meldte turbehovet seg igjen, og jeg prøvde å dra med folk på tur. Det var ikke alltid så lett å få til. Etter at det ble slutt mellom meg og eksen i januar 2016 dro jeg på tur alene. Jeg ble så lei av å vente på folk som skulle finne det for godt til å bli med meg når det passet de. Så i mars 2016 dro jeg på min første overnattingstur i marka på egen hånd. Siden fikk jeg lurt Vegard med på tur, og så har det kommet til nye turvenner i etterkant. Både Nathalie og Svanhild har blitt med på tur - og det setter jeg veldig stor pris på. Helt nye venner har jeg også fått - for Emilie har jeg møtt via instagram!


 

På denne tiden i fjor følte jeg meg som en nybegynner, en skikkelig idiot på tur. Men jeg kjente fort at mye av den lærdommen pappa ga meg i barndommen sitter i ryggmargen. Hvordan man skal kle på seg om vinteren. Hva man trenger i sekken. Hva man ikke trenger. Hva gjør man om man fryser på rumpa? Sakte men sikkert kjente jeg at erfaringene ballet på seg, og nå føler jeg meg helt trygg i skogen, sommer som vinter. Jeg vet hva jeg skal gjøre i de aller fleste situasjoner. Enten jeg er alene eller har med meg turfølge.

Å drive med friluftsliv blir en lang rekke med prøving og feiling (pluss en del suksesser da). Selv om jeg har fått med meg mye fra barndommen, lærer jeg noe nytt for hver eneste tur jeg er på, og det er samme om den er kort eller lang. Hvordan setter man egentlig opp et telt når det er fem cm snø, og bakken er bunnfrossen? Hvordan dytter du teltplugger ned i beinhard jord?! Dette lærte jeg for to uker siden. Den eneste måten å bli erfaren på er å fortsette å lære og fortsette å dra på tur. Hvis du holder ut all prøvingen og feilingen får du til slutt fantastiske opplevelser i marka. Du lærer deg å like å sove på bakken. Du lærer deg å elske lukten av bål på klærne. Du lærer deg utrolig fort hvor mye tøy du trenger å ha på deg når du sitter stille ute på vinteren.

Turgleden min ligger i godfølelsen. I snøen under skiene mine, i hundesnuten som vekker meg på morgenen i teltet. Turgleden ligger i planleggingen i forkant og lufting av utstyret i etterkant. Å drikke kaffe foran bålet og å hilse på andre turgåere som går forbi. Turgleden ligger i å komme hjem til en varm dusj, og til å glede seg til å dra ut igjen.

Jeg føler meg virkelig ikke utlært, og idiot-følelsen kommer snikende av og til. Jeg vet at mange ser på meg som veldig erfaren, men jeg vil si at jeg har mine begrensninger jeg også. Det aller viktigste på tur er å være ydmyk mot de som har mer erfaring enn seg selv, ta med nok og godt utstyr (men ikke for mye igjen da, husk at du må bære alt sammen) og ikke minst: ta med hodet ditt på turen. Ta med hjernen din, og bruk den godt. Ikke ta unødige sjanser eller lek bajas. Ha respekt for naturen og ta med søppelet ditt etter deg. Vi er så bortskjemt i dette landet, med all den flotte naturen som ligger ubrukt og klare for at vi skal boltre oss i den. Det er vårt ansvar å holde den ryddig og klar til neste mann.Det aller viktigste for å komme seg på tur er å kjenne på ønsket om å dra på tur. Alt annet kan man lære seg fra internett, gode venner eller erfarne pappaer. Men ønsket om å dra på tur må ligge i bunn. Har du den allerede, er du snart på tur!

3 kommentarer

Camilla

17.02.2017 kl.18:36

Så fantastisk!

Aleksander!

17.02.2017 kl.19:55

Herlig! De som sitter igjen med mest kunnskap og erfaring er de som også er de mest ydmyke og åpne for å lære nye ting B-) Stå på!

Iselin Renée

18.02.2017 kl.10:59

God helg :)

Skriv en ny kommentar

Thea-Margrethe

Thea-Margrethe

25, Oslo

insta: theamarg e-post: theamarg(at)online.no

Kategorier

Arkiv

hits